Wat je eet kan een sterk effect hebben op hoe je je voelt.
Voor mensen die lijden aan een depressie is het verband tussen mentale gesteldheid en het dagelijkse menu zelfs nog belangrijker.
Er komt steeds meer bewijs dat eetgewoonten als een dieet op Mediterraanse leest symptomen van depressie kunnen helpen bestrijden, als aanvulling op de behandeling. Het is onderdeel van een trend waarbij voedsel als onderdeel van de geneeskunde wordt gezien.
De voordelen van een dieet, rijk aan bijvoorbeeld verse groenten, vis en olijfolie, beperkt zich niet tot depressieve mensen. Deze menu’s helpen ook bij afvallen en verminderen de risico’s op serieuze problemen als hart- en vaatziekten, diabetes, Alzheimer en zelfs sommige vormen van kanker.
Mary Lou Chatterton, een professor aan de Australische Deakin University, was een van de hoofdauteurs van een onlangs gepubliceerd onderzoek waarin is gekeken naar de relatie tussen gezond voedsel en depressieve symptomen.
"Het heeft gewoon zin om een gezond dieet te volgen", zegt Chatterton tegen Business Insider. "Het belangrijkste is dat je wegblijft van bewerkt voedsel."
Bewerkt voedsel uit je dagelijkse menu gooien
Een mueslireep minder eten en die vervangen door een handje noten en bevroren bessen klinkt niet echt als een drastische verandering van je dieet, maar als je goed kijkt dan zul je merken dat dat wel zo is. Op de lijst van ingrediënten op het etiket is te zien dat de gemiddelde snackreep altijd stoffen als bloem en maïssiroop vol fructose en suiker bevat. Dat zijn zwaar bewerkte ingrediënten die niet vullen waardoor we snel weer honger hebben.
Onderzoek na onderzoek heeft uitgewezen dat het eten van bewerkte ingrediënten niet alleen slecht is voor de lijn, maar ook bijdraagt aan depressie en andere ziekten als diabetes, sommige vormen van kanker en hartproblemen. Door ze uit je dagelijkse menu te gooien, help je die ziekten te voorkomen.
Voor een onderzoek dat vorig jaar is gepubliceerd in het tijdschrift BMC Medicine verdeelden Chatterton en haar collega's een groep depressieve mensen in tweeën. De ene helft bleef gewoon een menu volgen met bewerkt voedsel en de andere helft ging op een Mediterraans dieet. Die laatste groep at veel bevroren fruit en groenten, gegrilde of gebakken vis, noten, olijfolie en volkoren granen. Na drie maanden waren de depressieve symptomen in de Mediterraanse groep flink afgenomen, terwijl er geen verandering was opgetreden bij de andere groep.
Mediterraans eten voor je geestelijke gesteldheid
Er is ook steeds meer bewijs dat er een verband is tussen gezond eten en een hele reeks andere voordelen voor het brein, waaronder bescherming tegen afnemende cognitieve vermogens bij het ouder worden.
Een eetplan dat MIND-dieet wordt genoemd heeft de aandacht getrokken van wetenschappers vanwege de mogelijke voordelen voor mensen die een beroerte hebben overleefd. Net als een Mediterraans dieet bevat het MIND-dieet veel groenten, vis, olijfolie en wijn. Daarnaast ligt er nadruk op groene bladgroenten, bessen, bonen, volkoren granen en gevogelte. Andere voeding wordt geschrapt of drastisch beperkt, zoals bewerkt voedsel, gebakjes, snoep, alles wat gebakken is, rood vlees, kaas, boter en margarine.
Bij mensen die een beroerte hebben overleefd, is de kans om dementie te ontwikkelen twee keer zo groot, maar het MIND-dieet helpt om de cognitieve achteruitgang te vertragen, blijkt uit recent onderzoek.
Gezonde vetten, eiwitten en vezels
Onderzoekers kunnen nog niet met zekerheid zeggen waarom Mediterraans eten zo goed is voor je brein. Maar ze hebben wel een idee en dat heeft vooral te maken met drie belangrijke onderdelen van het dieet: gezonde vetten, eiwitten en vezels.
Zowel het Mediterraanse als het MIND-dieet zijn rijk aan twee soorten gezond vet: enkelvoudig onverzadigde en omega-3 vetzuren. Eerdere onderzoeken hebben een verband gevonden tussen deze ingrediënten en een verminderd risico op dementie en betere cognitieve prestaties.
De vezelrijke groene groenten en bessen in het MIND-dieet hebben aangetoond dat ze helpen te beschermen tegen het progressieve verlies van de structuur of het functioneren van hersencellen. Dit verlies staat bekend als neurodegeneratie en ligt ten grondslag aan ziekten als Parkinson, Alzheimer en ALS.
Daarnaast brengen deze diëten evenwicht tussen de vezelrijke en romige ingrediënten met flink wat eiwitten - een belangrijk ingrediënt om brandstof te leveren aan de spieren en om ervoor te zorgen dat we een voldaan gevoel houden tot onze volgende maaltijd.
Om je energieniveau op peil te houden en om lang gezond te blijven, moet je maaltijd meer voeden dan alleen je maag. Voedsel moet je spieren verzadigen, die schreeuwen om eiwitten. Je spijsverteringssysteem moet op gang worden gehouden met vezels, terwijl je beenderen en botten optimaal functioneren met vitaminerijke voeding.
Mediterraans eten lijkt al deze behoeften te bevredigen.